Головна Економіка і аграрна політика Бізнес закликає владу тимчасово обнулити ставку мита на цукор

Бізнес закликає владу тимчасово обнулити ставку мита на цукор

suggar

У лютому 2021 року індекс споживчих цін на цукор, за даними Держстату, зріс на 61,7% в річному вимірі, через що його вартість в Україні на сьогодні на 36% вища ніж в країнах Європейського Союзу. Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА).

При цьому знизити внутрішні ціни міг би імпорт цукру в Україну, але здійснювати імпорт при діючій ставці мита 50% не є економічно виправданим, зауважили в асоціації.

В ЄБА зазначають, що ситуація з цінами на цукор вже завдала значних збитків виробникам продуктів харчування, які вимушені підіймати ціни на свою продукцію та втрачають конкурентоздатність на ринку. За оцінками представників бізнесу, наслідком продовження такої  ситуації може бути подальше зростання цін, а також падіння обсягів виробництва та експорту кондитерської продукції.

Окрім цього, на думку експертів асоціації, запропонована в проєкті постанови КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України»  фіксація мінімальної ціни на цукор не вирішить ситуацію, а навпаки – може спровокувати подальший дефіцит цукру на ринку, а дефіцит спричинить додатковий ажіотаж в магазинах, що, своєю чергою, призведе до відсутності цього товару в роздрібних торговельних точках.

У зв’язку з цим Європейська Бізнес Асоціація  звернулася до голови Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева з проханням ініціювати тимчасове зниження ставки мита на цукор білий з 50% до 0% до вересня 2021 року (до нового врожаю цукрових буряків).

«Це дозволить покрити дефіцит цукру на внутрішньому ринку, забезпечити безперебійне виробництво харчової продукції та стримати темпи зростання цін як на цукор, так і на продукцію, де він використовується», – підкреслили в ЄБА.

Перегляди: 1