Головна Зберігання Будівництво фермерського елеватора: терміни, планування, особливості

Будівництво фермерського елеватора: терміни, планування, особливості

Терміни будівництва та планування

Для прямого будівництва елеватора фермеру потрібно мінімум 6 місяців від початку земляних робіт до пуску об’єкта в експлуатацію. Однак до моменту виходу будівельників на об’єкт замовнику необхідно завершити проєктні роботи, отримати всі необхідні дозвільні документи, розробити та погодити детальний план-графік будівництва.

Вячеслав Степанчук, директор з монтажу та будівництва KMZ Industries.

Тобто, восени та взимку власнику разом з генеральною підрядною організацією варто ретельно спланувати майбутнє будівництво: визначити обсяги та типи продукції, з якою будуть працювати на елеваторі, затвердити технологію, вибрати будівельний майданчик, отримати всі необхідні документи, замовити проєкт та обладнання. Це дозволить вчасно розпочати будівництво навесні, коли можна проводити бетонні роботи, і завершити їх до початку збору врожаю.

Часто замовники помилково вважають, що найскладніше та триваліше в будівництві – зведення силосів для зберігання. Проте, якщо працюють професіонали, цей етап проходить досить швидко. Основна складність полягає у правильному плануванні всього етапу будівництва. Процеси, які можна поєднати, необхідно поєднувати, і першочергово увагу варто приділяти бетонним роботам для завальної ями, під металоконструкції очисної споруди, зерносушарку та робочу вежу, поєднуючи їх з бетонними роботами під ємності тривалого зберігання.  

При грамотному плануванні та правильній організації будівництва можна вчасно виконати всі етапи монтажу елеваторного обладнання.

Вимоги до монтажної бригади та їх оснащеності

Під час вибору підрядника важливо звертати увагу не лише на монтажну організацію, але й на саму монтажну бригаду. Найнадійніше – винаймати бригаду від заводу-виробника, адже саме виробник зацікавлений у якісному монтажі свого обладнання. Всі монтажники KMZ Industries проходять стажування та працюють під керівництвом досвідчених фахівців, що дозволяє формувати професійні бригади для кожного проєкту.

Замовники іноді обирають найдешевших підрядників, не перевіряючи їхній досвід, оснащення, наявність необхідних інструментів та дозволів. Це може призвести до проблем під час реалізації проєкту.

Щодо обов’язкового оснащення. Для монтажу елеваторного обладнання кожен підйомний пристрій має відповідати певним вимогам: бути розрахованим на потрібне навантаження, мати повний комплект документації та паспорт. KMZ Industries використовує лише надійні фінські та австрійські талі, які щорічно обслуговуються та проходять випробування.

Згідно з чинним законодавством, будь-яке будівництво має супроводжуватися технічним наглядом. Проте технічні наглядачі у сфері монтажу саме елеваторного обладнання відсутні. Тому клієнту бажано укласти договір із заводом-виробником на надання послуг із шеф-монтажу. Це дозволяє забезпечити якісне та правильне виконання робіт, адже шеф-монтажник від заводу-виробника знає всі нюанси та тонкощі монтажу свого обладнання.

Пусконалагоджувальні роботи

Пусконалагоджувальні роботи – це важливий етап перед запуском елеватора, яким часто нехтують, що в подальшому може призвести до численних проблем. Під час цього процесу можна виявити всі дрібні похибки монтажу та недоліки, а також визначити, де необхідно додатково змастити чи відрегулювати обладнання. Пусконалагоджувальні роботи передбачають перевірку всіх компонентів обладнання: натягу тягових органів, ланцюгів, стрічок, виявлення сторонніх вібрацій та шумів у привідних механізмах, а також регулювання клапанів та кінцевих датчиків.

Присутність представника заводу-виробника, монтажної організації, фахівців від замовника, які будуть далі обслуговувати обладнання, під час пусконалагоджувальних робіт дозволяє персоналу елеватора отримати відповіді на всі технічні питання безпосередньо від досвідчених та професійних спеціалістів.

Ігнорування цього процесу може призвести до того, що нове обладнання навіть правильно змонтоване працюватиме лише тимчасово. Тому важливо не нехтувати пусконалагоджувальними роботами елеваторного обладнання на завершальному етапі будівництва та забезпечувати його своєчасне технічне обслуговування в подальшому.

Будівництво фермерського елеватора – складний і багатоступеневий процес. Проте правильне планування, вибір професійних підрядників та увага до деталей допоможуть успішно реалізувати важливий для вашого бізнесу проєкт у встановлені терміни.

KMZ Industries є одним з провідних українських виробників та постачальників комплексних рішень для зберігання та обробки зерна. Зі своїм конструкторським бюро, монтажним підрозділом, сервісною службою та відділом автоматизації елеваторів, компанія працює з агробізнесами різного масштабу як в Україні, так і за її межами.

Перегляди: 12