Головна Овочівництво Часнику не меншає, але він дорожчає

Часнику не меншає, але він дорожчає

У листопаді 2023 року у порівнянні з цінами річної давнини часник подорожчав на 12-15% – зі 115 до 130 грн/кг. Схожа тенденція спостерігається вже протягом 5 років. Про це йдеться в інформації львівського гуртового ринку сільгосппродукції «Шувар», передає «ПроАгро Груп».

«Цього року маємо цікаву ситуацію із українським часником. Оператори ринку «Шувар» підтверджують факт, що загальна площа під насадженнями впродовж кількох років скорочується, і це є чи не головним фактором щорічного зростання ціни. Проте в розрізі обсягів уже 2 роки поспіль показник залишається стабільно високим», – зазначила керівник відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар» Тетяна Попович.

Вона вважає, що зростання цін зумовлене активізацією попиту серед населення. Другою причиною є закладання фермерами великих обсягів якісної продукції на зберігання в очікуванні найбільш прийнятної для себе ціни.

«У зростанні ціни часнику виробники згадують і економічні фактори: ріст затрат на виробництво, енергоносії, оскільки утримання комерційних сховищ є додатковою статтею витрат, а також коливання курсу валют. Щодо градації попиту — фермери ринку «Шувар» відзначають, що, попри зростання цін, інтерес роздрібного покупця до українського часнику не падає», — констатували на ринку.

Перегляди: 4