Головна Новини Ринок України Частина цукрових заводів не розпочне виробництво через дорогий газ

Частина цукрових заводів не розпочне виробництво через дорогий газ

Цьогорічний високий урожай цукрових буряків в Україні та збільшення посівних площ під цією культурою створили всі умови, щоби вартість цукру знижувалася.

Однак подорожчання газу, що становить до 70% витрат у собівартості виробництва, зруйнувало ці прогнози, зазначає «ПроАгро Груп» з посиланням на «Время».

«В Україні на сьогодні працює 28 цукрових заводів, вироблено вже понад 400 тисяч тонн цукру. Спочатку мали запускатися 34 заводи, але 4 вже офіційно відмовилися розпочинати сезон цукроваріння. Тому що вартість газу піднялася настільки, що їм стало невигідно працювати собі на збиток», – розповів генеральний директор асоціації «Харківцукор» Юрій Ільченко.

Із 34 цукрових заводів в Україні 19 працюють лише на газі. При цьому вартість природного газу зросла до такого рівня, що заводам немає економічного сенсу відкриватися цього року.

За словами Юрія Ільченка, якщо торік ціна на газ становила 7–8 грн. за кубометр, то цього року — 28 грн. за кубометр. Це стало економічною катастрофою для багатьох підприємств галузі.

Перегляди: 1