Головна Економіка і аграрна політика Через незаконні операції з зерном Україна втрачає мільярди доларів

Через незаконні операції з зерном Україна втрачає мільярди доларів

Фіктивні компанії в Україні продають українське зерно фіктивним фірмам за кордон, щоб залишити там валютну виручку і не повертати її в Україну.

Про це повідомив Роман Лещенко, міністр аграрної політики України, в ефірі ток-шоу «Свобода слова Савіка Шустера», передає «ПроАгро Груп» з посиланням на Agravery.

«Чверть земель сільськогосподарського призначення перебувають в тіні, і Україна втрачає мільярди доларів через те, що не відслідковує походження і рух зерна, яке вивозять за межі країни», – зазначив Лещенко.

За словами міністра, сьогодні агросектор, з точки зору державної підтримки, має лише 4,5 млрд грн.

«Ми, щоб підтримати малого фермера, щоб дати дотацію на корову, виборюємо ці копійки, а вони лежать у нас просто на землі — тільки треба жорсткий контроль, система оподаткування, відкритий простір даних, мінімізація кількості чиновників, а найголовніше – чітка послідовна походження товару. Зерно вирощене на полі – ми бачимо з супутника, що там росте, кадастровий номер земельної ділянки – і трейдер, який купує цю продукцію, має чітке походження товару. Де ти взяв це зерно, яке ти експортуєш? Ти прийшов до держави відшкодувати ПДВ? Покажи кінцевий хід цього товару», — наголосив урядовець.

Слід додати, що із зареєстрованих в Україні 33 млн. га сільськогосподарського призначення, тільки з 22 млн. га – сплачуються податки. Ще 3 млн. га – особисті селянські господарства.

«Фактично, 8 млн. га – це внутрішній офшор в країні – «тіньова» земля, з якої не сплачуються податки», – підкреслив Роман Лещенко.

Перегляди: 1