Головна Новини Ринок України Через спалах АЧС у Німеччині поставки німецької свинини в Україну припиняться

Через спалах АЧС у Німеччині поставки німецької свинини в Україну припиняться

Минулої п’ятниці Німеччина повідомила про перші спалахи АЧС у свиногосподарствах, що може вплинути на перерозподіл «сил» на глобальному ринку й, зокрема, на ситуацію в Україні.  Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Асоціації «Свинарі України».

«З 16-го липня цього року були зафіксовані перші спалахи африканської чуми свиней (АЧС) на фермах у регіоні Бранденбург, західна Німеччина. Всі попередні випадки АЧС в країні реєстрували тільки в дикій фауні — загалом 1267. Незважаючи на це, Німеччина зазнала експортної ізоляції (за межі ЄС) та втратила такого важливого імпортера, як Китай (за обсягом поставок туди посідала друге місце серед інших країн). Така ситуація стала трігером скорочення поголів’я в країні: у травні 2021-го зафіксували найнижчу чисельність за останні 10 років – 24,6 млн. голів. Аналітики зазначають, що негативна динаміка триватиме надалі», – прокоментувала президент АСУ Оксана Юрченко.

В асоціації зазначають, що глобальна свинарська спільнота до останнього очікувала на заяву Німеччини про впровадження зонування, що дозволило б відновити поставки свинини з благополучних щодо АЧС регіонів, насамперед на азійські ринки. Однак цього не сталося, а випадки в промисловому секторі свідчать про погіршення епізоотичної ситуації та ослаблення контролю за нею.

Так, позиція країн, що експортують свинину до Китаю, зайнявши звільнену Німеччиною нішу, — насамперед Іспанії та США — посилиться. При цьому, якщо спалахи АЧС і надалі фіксуватимуть в промисловому секторі, Німеччина може втратити навіть ринки збуту в межах ЄС, куди поставляла свинину з вільних від АЧС регіонів з моменту реєстрації перших спалахів.

«Українським імпортерам також не варто очікувати поставок свинини з Німеччини найближчим часом. Так само триватиме заборона на транзит свиней територією Німеччини з метою переміщення в Україну. Це значно ускладнить логістику поставок племінних свиней з-за кордону, насамперед з Данії», – наголосила Оксана Юрченко.

Перегляди: 0