Головна Війна проти України Через війну Україна втратила майже 13 млн. тонн елеваторних потужностей

Через війну Україна втратила майже 13 млн. тонн елеваторних потужностей

Пошкоджений внаслідок обстрілу елеватор ІМК у Чернігові

Сьогодні частина елеваторних потужностей України зруйнована, частина опинилася на окупованих територіях. Загалом на сьогоднішній день Україна втратила близько 13 млн. тонн елеваторних потужностей, тому аграрний ринок може відчути значний дефіцит ємностей для зберігання зерна.

Як передає «ПроАгро Груп», про це розповіла головний редактор видання Elevatorist.com Інна Воробйова.

 «Ступінь руйнувань зараз важко оцінити, одні зерносховища зможуть відновити свою роботу після ремонтів, інші, як, наприклад, «Рубіжне Агро», взагалі стерті з землі в буквальному сенсі. Тому зараз ми можемо говорити, що з довоєнних 57 млн. тонн одночасного зберігання (за даними «Карти елеваторів» Elevatorist.com) залишилось поки що 44 млн. тонн», – розповіла Інна Воробйова.

Якщо ситуація не зміниться, цих потужностей буде недостатньо для зберігання зерна в новому сезоні.

«Враховуючи кількість залишків минулорічного врожаю, а це сьогодні до 20 млн. тонн за різними підрахунками, то стає очевидним, що в поточному році Україну очікує відчутний дефіцит елеваторних потужностей», – зазначила вона.

Інна Воробйова додала, що надалі розподіл нових елеваторів в країні зміниться, і цей процес відбувається вже зараз.

«На елеваторному ринку все йде «догори дригом». Змінюється елеваторна географія. Якщо до війни більша кількість елеваторів будувалася у східній та центральних частинах України, то зараз будівництво переміщується до західної частини, де завжди було найменше елеваторів і за кількістю і за їхнім об’ємом», – зауважила Інна Воробйова.

Перегляди: 6