Головна Економіка і аграрна політика Ціни на цукор стабілізувалися в очікуванні збільшення імпорту

Ціни на цукор стабілізувалися в очікуванні збільшення імпорту

Через несприятливі погодні умови 2020 року, зокрема, посуху, в Україні було зібрано значно менше цукрових буряків – 8,6 млн. тонн, що зумовило зниження обсягів виробництва цукру з 1,5 млн. тонн у минулому маркетинговому році до 1,1 млн. тонн у поточному. Оскільки у 2020/21 МР внутрішнє споживання цукру оцінюється у 1,2 млн. тонн, та враховуючи необхідність формування перехідних залишків цукру на кінець сезону на рівні не менше як 250 тис. тонн, прогнозований обсяг імпорту цукру складе 110 тис. тонн, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Як повідомив заступник міністра Тарас Висоцький, наразі у Мінекономіки розглядається питання щодо видачі найближчим часом ліцензій на імпорт додаткових 50 тис. тонн цукру-сирцю. Крім того, у лютому-березні було завезено 40 тис. тонн цукру за встановленою тарифною квотою із нульовою ставкою мита відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС.

«Собівартість цукру з ввезеної цукрової сировини становить близько 20 грн. за кілограм. Відповідно, після здійснення імпорту в найближчі тижні цінова ситуація вирівняється і цукор стане доступнішим для українців. Тим часом в парламенті розглядається можливість тимчасового обнулення імпортного мита на ввезення цукру білого в Україну, що також сприятиме насиченню внутрішнього ринку цукром», – зазначив Тарас Висоцький.

Перегляди: 2