У серпні 2023 року середні споживчі ціни на гречані крупи зменшилися до 45,61 грн./кг, тобто на 4,5% менше, ніж у попередньому місяці, і на 39,9% менше, ніж у грудні 2022 року. Крім того, це на 6,3% нижче за 48,66 грн./кг – рівень ціни на гречку у лютому 2022 року, тобто на початку війни. Про це поінформував директор ННЦ «Інститут аграрної економіки» Юрій Лупенко, коментуючи оприлюднені Держстатом дані про середні споживчі ціни на товари у січні-серпні 2023 року, передає «ПроАгро Груп».
Зростання цін на гречку тривало до вересня 2022 року, а потім, з надходженням продукції нового врожаю, розпочалося поступове зниження, яке триває донині і має всі перспективи для продовження, наголосив науковець.
За його словами, у серпні цього року найбільш суттєво знизились споживчі ціни на продукти овочевої групи, зокрема: на моркву (-63%), буряк (-54,9%), капусту білокачанну (-52,7%), цибулю ріпчасту (-50%).
Водночас найбільше у серпні здорожчали сало (+2,8%), цукор (+2,1%), яловичина (+2%), свинина (+1, %), манні крупи (+1,6%), філе куряче (+1,5%).
«Загалом динаміка споживчих цін відповідає прогнозним оцінкам і дає підстави для уникнення різкого зростання у нинішньому році. Певний потенціал зростання традиційно мають продукти переробки та тваринництва, більш залежні від енергетичних та сировинних факторів, тоді як ціни на овочі і фрукти, скоріше за все продовжать зниження у вересні і, можливо у жовтні», – підсумував Юрій Лупенко.
Як повідомлялося, цьогоріч середня врожайність гречки становить 14,4 ц/га, що на 2,2 ц/га перевищує минулорічний показник. Майже з половини площ вже зібрано 100,2 тис. тонн зерна, тоді як весь урожай минулого року становив 147,69 тис. тонн.