Головна Овочівництво Ціни на капусту, буряк й картоплю ростуть наввипередки

Ціни на капусту, буряк й картоплю ростуть наввипередки

Як і прогнозувалося, після новорічних свят подорожчання овочів на ринку набуло системного характеру. Зростають в ціні не лише салатні дари теплиць, але й овочі борщового набору.

Так, крутого розвороту зазнали ціни на білоголову капусту. Нещодавно вони поволі знижувались, але тепер круто пішли вгору, додавши в середньому вже 30% до рівня минулого тижня й перемістившись у діапазон 8-13 грн./кг, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на EastFruit. Причиною цього аналітики називають стрімке зниження запасів капусти в господарствах й стримування продажів виробниками якісної продукції, що призвело до відчутного дефіциту пропозиції на ринку.

Активно зростають й відпускні ціни фермерів на столові буряки – наразі вони досягли 12-16 грн./кг, що в середньому на 33% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня. В цьому випадку теж винне скорочення пропозиції, оскільки більшість виробників не мають обладнаних овочесховищ, а запаси в необладнаних вже порядком виснажені. 

Ну, і суцільну картину жахів маємо нині на ринку картоплі.

«Наразі гуртові ціни на картоплю в Україні є найвищими за всю історію як у гривні, так і в перерахунку на долари або євро. Фактично, за рік ціни на цей товар зросли в 3,5-4 рази. При цьому буквально за останні 3 тижні гуртова ціна на якісну свіжу картоплю в Україні злетіла на 40% і перевищила рівень цін у сусідніх країнах Євросоюзу», – розповів економіст інвестиційного департаменту Продовольчої й сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

Як наслідок, розверзлися ворота імпорту і великі партії картоплі хлинули в Україну через незаблоковані вітчизняними фермерами пункти пропуску з Польщі, Литви і Латвії. Масштаби нашестя вже вимірюються сотнями тонн, і як би не хотілося у цій ситуації бути песимістами, але далі ще буде.  

Перегляди: 20