Головна Тваринництво Молоковиробництво Ціни на молоко можуть зрости,  ринок підігріває повернення до ставки ПДВ 20%

Ціни на молоко можуть зрости,  ринок підігріває повернення до ставки ПДВ 20%

Оперативна ситуація на ринку сирого молока напружується на порозі сезону висхідного цінового тренду. Напередодні підписання протоколів у липні вже поставлено питання зміни цін у бік зростання, проте на перший раз статус-кво ще зберігся. Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Асоціації виробників молока.

«Наразі склалися всі передумови для росту, а це дефіцит сировини, зростання собівартості виробництва через все ще високі затрати на компоненти кормового столу. Ситуацію підігріває також прийняття закону 5425-д, який повертає ставку ПДВ для виробників молока до попереднього рівня у 20%”, – зазначив аналітик Асоціації виробників молока Володимир Андрієць.

Враховуючи ці фактори, на даний момент факт зростання цін вже виглядає дуже очевидним і під питанням залишається лише час початку і рівень росту. Примітно, що це є глобальним трендом і така ситуація відмічається у більшості молочних країн, а у ЄС він супроводжувався зростанням цін упродовж перших п’яти місяців на відміну від України, де ціни були стабільними ввесь цей час.

Наразі ж останній моніторинг все ще продемонстрував стабільність цін і цілком можливо, що востаннє. Цінова картина на ринку сирого молока на даний час наступна:

  • екстра ― 10,21 грн./кг;
  • вищий ― 9,81 грн./кг;
  • перший ― 9,26 грн./кг;
  • середньозважена трьох ґатунків ― 9,76 грн./кг без ПДВ.

Перегляди: 1