Головна Новини Ринок України Ціни на основні продукти харчування продовжать зростати – ІАЕ

Ціни на основні продукти харчування продовжать зростати – ІАЕ

На продовольчому ринку України спостерігається стійка тенденція до зростання цін практично на всі продукти харчування, яка триватиме й надалі.  Про це розповіла завідувачка відділу ціноутворення та аграрного ринку ННЦ «Інститут аграрної економіки» Інна Сало, передає «ПроАгро Груп».

За її словами, подорожчання спричинене цілою низкою чинників. Перш за все, це урядове збільшення з січня 2021 року тарифів на електроенергію через скасування пільгового тарифу (+36,6 %), водопостачання (+10,9 %), водовідведення (+17,3 %), підвищення цін на енергоносії, плати за оренду приміщень та комунальних послуг в цілому, рівня заробітної плати працівників, транспортних витрат, зокрема, бензину А-95 (+22 %) тощо.

Підвищення витрат за вказаними напрямами змусило виробників збільшити вартість харчової продукції. Відтак, індекс інфляції на споживчому ринку України в 2021 році зріс удвічі – до 10 %.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, у першому кварталі 2022 року очікуєтьсяподальше підвищення цін, зокрема, на овочі на 15-25 % проти цін початку 2022 року. При цьому вартість борщу у січні 2022 року вже більш ніж у 2 рази перевищила показник січня минулого року.

Також, за прогнозними оцінками науковців інституту, у І півріччі 2022 року збережеться тенденція підвищення цін на основні види м’яса – яловичину, свинину та м’ясо птиці – як мінімум, на 15-20 %.

Середня ціна 1 кг хліба нині складає близько 30,65 грн, що перевищує показники минулого року на 23 %. Найближчим часом частка вартості енергоресурсів у виробництві хлібобулочних виробів зросте з 5-7 % до 15-20 %. З урахуванням інфляційного фактору, це призведе до подальшого подорожчання хліба та хлібобулочних виробівна 10-25 %.

Також до серпня 2022 року соняшникова олія може подорожчати в межах 20 % – до 75 грн./л. Споживча ціна на гречану крупу може зрости на 15-20 % і перевищити 65 грн./кг, на крупу ячну – на 10-12 %, до 18 грн./кг, на пшоняну – на 10-15 %, до 20 грн./кг.

Втім державне регулювання цін на соціально важливі продовольчі товари може деякий час стримувати різке зростання споживчих цін до стабілізації цін на енергоносії, підсумувала Інна Сало.

Перегляди: 4