Головна Новини Ринок України Ціни на свинину зросли через збільшення ставки ПДВ

Ціни на свинину зросли через збільшення ставки ПДВ

Минулого тижня торги на свинину живою вагою проходили діапазоні 47-48 грн. проти 45 грн./кг наприкінці липня. Однак зростання ціни на 2-3 грн.  спричинило не подорожчання живця, а збільшення ставки ПДВ з 14 до 20% на живих свиней, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Асоціації «Свинарі України» (АСУ).

В асоціації зазначили, що до зміни умов оподаткування, які набули чинності з 1 серпня цього року, при ціні 45 грн. з ПДВ 14% базова ціна становила 39,5 грн./кг. Щоб вона не змінилася після того, як ставка ПДВ зросла до 20%, кілограм живця з ПДВ має коштувати 47,4 грн.

«Це, власне, і сталося. Ті виробники, які реалізували поголів’я не дешевше цієї позначки, не докладали кошти з власного гаманця, щоб компенсувати вищу ставку ПДВ. А у переробників при цьому врешті зрівнялися податковий кредит і зобов’язання», – розповіла президент АСУ Оксана Юрченко.

Вона підкреслила, що врівноваження проміжного ПДВ не має позначитися на ціні на полиці, а отже, свинина залишатиметься для споживача доступним видом м’яса. Як свідчать результати моніторингу цін на прилавках, у липні 2021-го свинина у середньому коштувала на 1,6% дорожче (130 грн./кг), ніж рік тому. При цьому лопатка, грудинка та ошийок, що є в Україні найпопулярнішими частинами туші, в ціні змінилися мінімально.

Перегляди: 1