Головна Тваринництво Молоковиробництво Ціни на сире молоко почали сезонне зростання

Ціни на сире молоко почали сезонне зростання

В Україні стартував сезон висхідного тренду цін на сире молоко. Не дивлячись на специфічні особливості поточного року, коли вперше спостерігалась відсутність низхідного циклу цін у весняно-літній період, висхідний тренд стартував без запізнень. Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Асоціації виробників молока.

«У поточному році ціни продемонстрували неабияку стійкість у першому півріччі, а по факту – вони були стабільними сім місяців поспіль.  Головна причина – ріст світових цін на зернові та олійні, а відтак суттєве подорожчання концентрованої складової кормового столу. Проблема виявилася глобальною, тому українська динаміка цін, за великим рахунком,  нічим не здивувала. Мало того, не зважаючи на дефіцит сировини у переробці, український ринок продемонстрував стабільність протягом першої половини року, тоді як ціни європейських виробників рухалися вгору», – зазначив аналітик АВМ Володимир Андрієць.

На даний час ціни на зернові та олійні подешевшали, проте білкові компоненти  залишаються дорогими, що неодмінно відображатиметься на собівартості виробництва молока, а відтак і в ціні на молоко-сировину.

«Разом з тим, ключовим драйвером майбутнього висхідного тренду буде дефіцит молока у переробників. Додасть також  напруження вже підписаний та оприлюднений  Закон України №1600-ІХ,  що передбачає повернення ставки ПДВ до 20% на молоко незбиране. Це потребуватиме додаткових оборотних коштів для виробників. Останні процедури підписання протоколів ще відбувалися без фіксації ПДВ, проте з боку переробки є бажання повернутися до старого формату узгодження цін з включенням цього податку в протоколи погодження цін», – зауважив експерт.

Перша хвиля подорожчання сирого молока супроводжувалася зростанням середньозваженої ціни на 19 коп. і досягла 9,95 грн./кг без ПДВ. При цьому найбільше подорожчало молоко екстраґатунку з середніми та великими партіями поставок – на 24 коп., до 10,45 грн./кг. Вищий ґатунок подорожчав на 20 коп., до 10,01 грн./кг, перший – на 14 коп. – 9,40 грн./кг без ПДВ.

Перегляди: 1