Головна Тваринництво Молоковиробництво Ціни на вершкове масло залишаться високими

Ціни на вершкове масло залишаться високими

Світові ціни на вершкове масло залишаться високими до кінця року, як мінімум, до листопада-грудня, оскільки глобальний ринок молочних жирів розбалансований, а попит перевищує пропозицію.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на «ІНФАГРО».

За підсумками липня в Україні вершкове масло вже серед головних драйверів росту продовольчої інфляції, але далі може бути ще «крутіше».

Всі молочники пам’ятають помилки минулої осені, коли нестача запасів масла призвела до переорієнтації на імпортний товар, і тим було спровоковане підвищення ціни на масло-моноліт одразу на 25-30%.

Деякі оператори ще в травні почали готуватися до зими і планувати стратегію запасів. Інші працюють без складів і продають товар на місяць вперед, тим самим збільшуючи волатильність цін сирого молока.

Поки ситуація не критична. Запаси вершкового масла на початок серпня є вищими, ніж ті, що були в аналогічний період минулого року. Але активізація експорту, про що свідчить найвищий місячний показник з весни минулого року, вже насторожує.

А врівноважувати ситуацію буде український споживач, який «голосуватиме гаманцем». Неважко здогадатися, що в цьому випадку відбудеться скорочення внутрішнього попиту.

Перегляди: 1