Головна Рослинництво Зернові Цього місяця в рамках «зернової ініціативи» з портів вийшли лише 6 суден

Цього місяця в рамках «зернової ініціативи» з портів вийшли лише 6 суден

З початку липня з чорноморських портів вийшло 6 суден. Сукупно на них було завантажено тільки 215 тис. тонн агропродукції, повідомляє  «ПроАгро Груп» з посиланням на допис у Facebook Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури.

«Зараз у порту Одеси завершується завантаження 85 тис. тонн зерна для Єгипту. Це останні два балкери, які очікували завантаження. Також флоту під завантаження вже немає у порту Чорноморська. Останні судна з агропродукцією було відправлено минулого тижня до Китаю та Тунісу.  Понад 2 місяці не працює порт «Південний», бо росіяни «викреслюють» усі судна, які прямують до нього», – зазначається у дописі.

В міністерстві підкреслили, що з 26 червня росіяни відмовляються проводити інспекції суден, що прямують до українських портів під завантаження. 29 суден, які мали б доставити понад 1,4 млн. тонн агропродукції для країн Азії та Африки, наразі заблоковано в територіальних водах Туреччини.

«Українська агропродукція займає значне місце в продовольчій безпеці світу. Повна зупинка експорту українського зерна морем призведе до зростання цін на продовольство і поглибить кризу в бідних країнах. Це розуміє світ, це розуміють наші партнери. Ми завжди виконували й готові надалі виконувати ті зобов’язання, які брали на себе, коли підписували «зернову угоду». Також закликаємо світ дотримуватися міжнародного морського права і забезпечити вільне торговельне судноплавство», – прокоментував віце-прем’єр – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Перегляди: 5