
Цієї весни фермери планують збільшити посіви ярих культур, а також цибулі, моркви і гречки. Тому дефіциту зернових культур на внутрішньому ринку України не буде. Це сприятиме доступності вітчизняного продукту для українського споживача.
Такі прогнози озвучив перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький в ефірі марафону «Єдині новини», передає «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію міністерства.
За його словами фермери з Одещини, Центральної і Західної України відновлюють вирощування овочів, в першу чергу, борщового набору – цибулі і моркви.
«Цьогоріч ситуація з цибулею і морквою на ринку буде стабільною в порівнянні з минулим роком. Продукти будуть більш доступними для українського споживача», – зазначив Тарас Висоцький.
Також він повідомив, що планується посіяти більше не експортно орієнтованих культур – гречки, вівса та проса.
«Аграрії вже в 2022 році суттєво збільшили обсяги посіву гречки. Тому сьогодні її ціна на 50% менша, ніж торік. Практично така сама площа посіву очікується цього року. Тобто гречки буде вироблено більше, ніж треба для внутрішнього споживання. Зменшиться потреба імпорту, і не буде підстав для зростання ціни. Навіть можливе здешевлення, але це стане зрозуміло по факту фіксації посівних площ у червні», – сказав перший заступник міністра.
Тарас Висоцький наголосив, що навіть у складних воєнних умовах обсяг виробництва зернових культур перевищить потреби українців мінімум в два з половиною рази. Буде достатньо пшениці для виробництва хлібобулочних виробів, а кукурудзи і ячменю – для кормів.