Головна Агрохімія Для поля, саду і складів: обираємо рішення проти мишоподібних гризунів

Для поля, саду і складів: обираємо рішення проти мишоподібних гризунів

Погодні умови, що складаються в поточний період, і дефіцит природної їжі сприяють розселенню шкідливих мишоподібних гризунів. Вже зараз фахівці компанії Ukravit із різних регіонів відзначають збільшення їх чисельності в розвинених посівах озимих культур, багаторічних травах, садах, крайових смугах, на неорних землях. Тому вони закликають регулярно проводити моніторинг і у випадку перевищення рівня ЕПШ застосовувати родентициди.

«В осінній період шкідливі мишоподібні гризуни у пошуках кормової бази розселяються із місць резервацій в посіви озимих культур, сади тощо, – зазначає керівник департаменту агротехнологій компанії Олександр Мигловець. – В полях вони поїдають зерно, листову масу, пошкоджують кореневу систему озимини. Це спричиняє зменшення густоти стояння посівів, порушення їх нормального росту і призводить до зниження зимостійкості. Залежно від кількості колоній на гектар, їх шкодочинна діяльність здатна призвести до втрати від 5% до 30% майбутнього врожаю. В садах гризуни пошкоджують кореневу систему та кору дерев, саджанці, що також негативно впливає на перезимівлю та загальний стан насаджень. Дошкуляють гризуни і сільськогосподарській продукції, яка зберігається на складах, пошкоджуючи її фізично та переносячи інфекції. Для боротьби з мишоподібними шкідниками в польових умовах необхідно забезпечити дбайливе, без втрат, збирання врожаю, обробіток ґрунту, своєчасне прибирання пожнивних решток, дотримання сівозміни. Й, звісно, застосовувати родентициди. Аналогічні заходи проводять у садах. Для захисту готової продукції на складах необхідно використовувати родентицидні принади».

Для контролю шкідливих мишоподібних гризунів, як на полях і в садах, так і в складських приміщеннях Олександр рекомендує застосувати принади на основі родентицидного препарату Бродівіт (бродіфакум, 0,25%). Його діюча речовина володіє кишковою дією та є антикоагулянтом другого покоління, механізм дії якого полягає в порушенні утворення вітаміну К1, необхідного для продукування білків протромбінового комплексу. Після поїдання принади у гризунів порушується згортання крові, що призводить до підвищеної схильності до кровотеч і подальшої загибелі.

Бродівіт застосовується проти всіх видів мишоподібних гризунів (окрім видів, що охороняються законом). При цьому він не є токсичним для корисних мікроорганізмів і не накопичується в об’єктах навколишнього природного середовища і є безпечним для довкілля. Суттєвою перевагою родентициду є простота способу приготування отруйної принади — із можливістю використання протруювальних машин. А за рахунок новітніх допоміжних речовин і сучасної препаративної форми препарат відмінно утримується на зерні.

Окрім того, Бродівіт ще й надзвичайно економічно вигідне рішення, що особливо актуально в умовах війни: одна упаковка розрахована на захист посівів площею понад 30 га. Тож його застосування дозволить не лише справитися зі шкідливими мишоподібними гризунами, а й заощадити кошти.

Перегляди: 97