Головна Агрохімія Долаємо небезпечні хвороби зернових культур

Долаємо небезпечні хвороби зернових культур

Winter wheat

Волога дощова погода, яка спостерігалася на більшій частині території України, у поєднанні з поступовим підвищенням середньодобових температур створила сприятливі умови для розвитку і поширення хвороб зернових культур та їх інфікування. Як відзначають експерти компанії UKRAVIT SCIENCE PARK, така ситуація може спричинити до втрати в середньому 12%-15% і більше майбутньої врожайності. Щоб цього не допустити, вони рекомендують своєчасно обстежити посіви та провести відповідні захисні заходи.

«Із року в рік недостатній або несвоєчасний контроль комплексу небезпечних хвороб, таких, як борошниста роса, септоріоз, прикореневі гнилі тощо може коштувати аграріям України значної частки врожайності зернових культур, як озимих, так і ярих, підтверджує керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець. – Не є винятком і поточний агросезон: гідротермічні умови, що наразі склалися, в комплексі із наявним з осені запасом фітопатогенів на посівах ранніх строків сівби сприяють інфікуванню озимих зернових культур борошнистою росою, септоріозом, бурою листковою іржею, темно-бурою плямистістю, прикореневими гнилями. Якщо погода й надалі характеризуватиметься підвищеною вологістю та опадами у поєднанні з оптимальними температурами, ситуація погіршиться, особливо на загущених посівах. Щодо ярих зернових, то на початкових етапах росту та розвитку їх захищатиме дія фунгіцидного протруйника, проте надалі вони обов’язково потребуватимуть потужного захисту від низки хвороб, особливо за сприятливих для розвитку патогенів гідротермічних умов. Тому обробка високоефективним фунгіцидним препаратом у весняний період – «must-have» для тих, хто хоче наприкінці сезону отримати високі якісні та кількісні показники врожайності».  

Щоб забезпечити посівам зернових культур надійний і тривалий захист від таких небезпечних хвороб, як борошниста роса, септоріоз листя, іржа (бура, стеблова), прикореневі гнилі та інші, Олександр рекомендує віддати перевагу фунгіциду Захисник Екстра (тіофанат-метил, 405 г/л + флутриафол, 255 г/л.). Тіофанат-метил у його складі блокує процес поділу клітин за рахунок зв’язування бета-тубуліну. В результаті цього росткова трубка припиняє свій розвиток, апресорій не формується, і ріст міцелію гриба не відбувається. Флутриафол швидко поглинається поверхнею рослин і переміщується по всій рослині акропетально, порушуючи синтез ергостерину в мембранах клітин збудників хвороб, внаслідок чого мембрани втрачають свої властивості, і патоген гине. Така комбінація діючих речовин із різними механізмами дії мінімізує ризик виникнення у збудників хвороб резистентності.

Фунгіцид володіє профілактичними, лікувальними та викорінюючими властивостями. Він забезпечує одночасно виражений «стоп-ефект» і тривалий захист нових приростів. Для максимального ефекту препарат рекомендовано застосовувати профілактично або за перших ознак прояву хвороб. Тож проведіть необхідну фунгіцидну обробку посівів ярих та озимих зернових культур своєчасно – і забезпечте їм сприятливі умови для формування високого рівня врожайності у поточному агросезоні.

Перегляди: 2