Головна Економіка і аграрна політика ДПЗКУ незворотно наближається до закономірного банкрутства

ДПЗКУ незворотно наближається до закономірного банкрутства

До кінця тижня може відбутись закономірний фінал десятилітньої ідеї з функціонуванням державного зернотрейдера – ДПЗКУ може стати банкрутом. Але краще жахливий кінець ніж жах без кінця, пише на своїй сторінці у Facebook голова правління Української аграрної асоціації, народний депутат Мар’ян Заблоцький, передає «ПроАгро Груп».

«Компанія навряд чи зможе самостійно виплатити $95 млн чергового траншу кредиту. Це було неминуче, оскільки значна частина з $1,5 млрд, отриманих від Китаю в 2012 році, були вкрадені ще за часів Віктора Януковича. Немало також постарались за часів короткострокової квоти на Мінагрополітики з боку партії «Свобода». За пів року їхнього менеджменту з рахунків компанії зникло приблизно $250 млн. На всіх керівників компанії без винятку відкриті кримінальні провадження, всі в бігах. Але повернути вкрадені кошти шансів уже мало. Коштів, що залишились у компанії, могло вистачити лише максимум до початку 2022 року», – зазначив нардеп.

За його словами, розраховуватись за цим кредитом доведеться уряду, оскільки виданий в 2012 році він був під державні гарантії. Всього по ньому залишилось виплатити трохи менше $1 млрд. Мінфін має відповідні ресурси, щоб погасити або наступний транш кредиту, або весь цілком.

«В рамках міжпарламентської групи дружби ми готуємо проєкт листа на Конгрес стосовно надання Україні можливості випуску облігацій під гарантії США. Ми це обговорювали з рядом сенаторів та конгресменів під час офіційного візиту парламентської делегації в грудні минулого року», – повідомив Заблоцький.

Він підкреслив, що держава повинна винести для себе один раз і назавжди урок – ніколи не гарантувати бюджетними коштами кредити державних корпорацій, які працюють на конкурентному ринку.

«Експортом зерна прекрасно займаються десятки успішних зернотрейдерів. Зокрема міжнародних. Державний зернотрейдер нам не потрібен. Після банкрутства чи отримання допомоги від держави ДПЗКУ має припинити своє існування», – наголосив голова УАА.

Перегляди: 5