Головна Економіка і аграрна політика Експерт оцінив оборот українського ринку землі в $5 мільярдів

Експерт оцінив оборот українського ринку землі в $5 мільярдів

Оборот коштів на ринку землі в перший рік після відкриття його в Україні може становити 4-5 мільярдів доларів.

Про це заявив член Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Олексій Мушак, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на УНІАН.

«Землею зараз володіють 6-7 мільйонів українців, і це плюс-мінус збігається з кількістю людей, які хочуть купити землю. Експерти сходяться на тому, що в перший рік після відкриття ринку може бути продано близько 10% всіх земель, а в другий рік цифра збільшиться до 15%. Це всього 2-3 мільйони га землі, але в грошах це колосальна сума в 4-5 мільярдів доларів, і, умовно кажучи, це більше, ніж ринок газу», – сказав він.

Мушак додав, що, за різними експертними оцінками, вартість одного гектара землі в Україні у перший час сягатиме 1,5 – 2 тисячі доларів.

Нагадаємо, що закон щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення, який запроваджує ринок землі в Україні з 1 липня 2021 року, передбачає поетапну земельну реформу: з початку його дії купувати сільськогосподарські землі зможуть тільки фізособи-громадяни України з обмеженням в 100 гектарів. На другому етапі, з 1 січня 2024 року, розмір концентрації збільшиться до 10 тисяч гектарів, а купувати землі зможуть також юридичні особи.

Перегляди: 0