Головна Новини Ринок України Експорт української свинини у першому півріччі зріс на 61%

Експорт української свинини у першому півріччі зріс на 61%

За даними митної статистики ДФСУ експорт свинини у першому півріччі 2021-го збільшився на 61%. Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на Асоціацію «Свинарі України».

 «Протягом січня-червня Україна поставила на зовнішні ринки 2,25 тис. тонн свинини, що на 0,85 тис. тонн більше. ніж за відповідний період минулого року. При цьому надходження валютної виручки від таких операцій зросло майже на 1 млн. дол. США — до 4,5 млн. дол. США», — прокоментували в асоціації.

Аналітики зазначають, що основну частку експорту свинини, як і торік, забезпечили поставки мороженої свинячої грудинки та її відрубів. Хоча обсяги відвантажень збереглися на рівні аналогічного періоду минулого року, частка цієї товарної категорії цьогоріч понизилася до 45% проти 70% у січні-червні 2021-го. При цьому, обсяги експорту другої за популярністю торік експортної позиції — морожені лопатки та їх відрубів — зросли у півтора раза (до 350 тонн), що дозволило категорії зберегти свою частку на рівні 16%.

«Проте активна торгівля іншою мороженою обваленою свининою, на яку припадає 23% зовнішніх поставок цього виду м’яса, посунув морожені лопаткові частини на третій щабель у переліку основних експортних позицій цього року», – зазначили в АСУ.

Окрім збільшення обсягів зовнішніх поставок та урізноманітнення їх товарної структури, трохи розширилася і географія торгівлі. Найвагомішим ринком збуту залишається ОАЕ, куди спрямували 40% експортованої свинини. Крім цього, дещо активнішими (+35% до обсягів першої половини 2020-го) були поставки свинини до Гонконгу, майже утричі зросли поставки до Анголи (до 135 тонн, 6% експортованих обсягів), відновилися поставки до Грузії (9% відповідно).

Перегляди: 1