Головна Новини Ринок України Експорт зерна з Херсонщини можуть заборонити

Експорт зерна з Херсонщини можуть заборонити

Експорт зернових, вирощених на Херсонщині, можуть заборонити  або ввести на нього загороджувальні мита. Причиною цьому є два випадки масової загибелі рідкісних птахів — сірих журавлів і огарів, які склювали отруєне зерно, котре аграрії розкидають на полях для боротьби з гризунами.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на Kurkul.

Зазначається, що директор заповідника Асканія-Нова Віктор Гавриленко вже звернувся з цього приводу до Національної академії наук України.

«Якщо встановлення винуватця отруєння затягуватимуть, наступним буде звернення в ЮНЕСКО. Ця авторитетна міжнародна організація, своєю чергою, повідомить країни світу про те, що на Півдні України для вирощування зернових застосовують небезпечні хімікати, що завдають шкоди природі. А розвинені держави ставляться до таких звернень дуже серйозно і не забаряться c реакцією у вигляді ембарго на закупівлю зернових з Херсонської області. А ще «під роздачу» попадуть і ті господарства, які до отруєння пернатих не причетні», — йдеться у зверненні.

B заповіднику Асканія-Нова дуже сподіваються, що такий «холодний душ» подіє на аграріїв.

«З бур’янами, комахами, гризунами у нас останнім часом борються тільки хімією, ніби інших способів не існує. Час зрозуміти, що хімікати — це не панацея, і за зловживання ними доведеться заплатити величезну ціну. Вона куди вище, ніж прибуток від продажу зерна», — розповів директор заповіднику.

Перегляди: 0