Головна Зберігання Електроенергія може бути ефективною альтернативою газу для елеваторів

Електроенергія може бути ефективною альтернативою газу для елеваторів

Ціна на електрику від початку поточного сезону зросли з 3,8 грн. до 6 грн. за КВт, але вона залишається ще досить вигідною формою альтернативи природному газу для роботи елеваторів.

Про це розповів операційний директор G.R. Agro Артем Ремпен, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію компанії.

За його словами, електричні котли достатньо недорогі, тому в G.R. Agro мають намір встановити їх для опалення всіх приміщень.

«Вийде досить значна економія. При існуючих тарифах — більш, ніж у 2 рази. Газове опалення обійдеться десь близько 200 тис. грн. на кожний елеватор, а електричне — 80 тис. грн. До того ж, електричні котли недорогі, вони окупляться за два місяці», — підрахував Артем Ремпен.

Електрику навіть можна використовувати в якості альтернативи для сушіння зерна — такий приклад Артем Ремпен бачив на німецькому елеваторі. Економні німецькі колеги встановили 2 вітряки, один обслуговує завод, а другий —  великий промисловий котел зерносушарки.

«В теплообміннику замість води залитий антифриз, як в автівках, він циркулює по контуру. За теплообмінником встановлений витяжний вентилятор, який забирає гаряче повітря. Я був дуже здивований, коли побачив це», — зазначив спеціаліст.

Цілком ймовірно, що такі способи сушки зерна скоро з’являться і в Україні. А поки у нас в ходу котли на соломі та інших відходах зерна.

Перегляди: 5