Головна Війна проти України Ердоган обговорив з путіним створення коридорів для українського зерна

Ердоган обговорив з путіним створення коридорів для українського зерна

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у телефонній розмові з президентом путіним обговорив створення безпечних коридорів в Чорному морі для вивезення українського зерна.

Ердоган заявив, що настав час вжити заходів щодо плану ООН для створення безпечних коридорів для експорту зерна в Чорному морі, повідомили в управлінні комунікацій турецького президента, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на «Європейську правду».

Турецький лідер вкотре наголосив, що війну між Україною та росією слід завершити тривалим і справедливим миром шляхом переговорів. Він сказав, що Туреччина готова зробити свій внесок для пожвавлення переговорного процесу.

Своєю чергою, у кремлі заявили, що в розмові лідери продовжили «обмін думками щодо ситуації навколо України, у тому числі в контексті координації зусиль щодо забезпечення безпеки судноплавства у Чорному морі та експорту зернових на світові ринки».

Минулого тижня президент Туреччини заявив, що «посилить переговори» щодо розблокування експорту зерна з України морським шляхом і очікує на прогрес «протягом десяти днів». А міністр оборони Хулусі Акар повідомив, що проблема «зернового коридору» близька до вирішення, але не став розкривати подробиці.

Водночас міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба застеріг від сподівань на швидку домовленість про гуманітарні коридори для зерна. Він розповів, що перемовини зосереджені на тому, якими саме маршрутами може відбуватися рух і як убезпечити судна. Однак досі немає домовленості, як гарантувати ненапад росії на Одесу з моря, як і щодо іноземних патрулів для цивільних суден.

Перегляди: 1