Головна Агрохімія Готуємо сади та ріпак озимий до цвітіння

Готуємо сади та ріпак озимий до цвітіння

Шкідники «супроводжують» посіви та насадження плодових культурних рослин практично упродовж всієї вегетації. Тому забезпечити культурам захист від них, особливо в чутливі фази росту та розвитку, – надзвичайно важлива місія для аграрія. Однією з таких фаз є цвітіння, яке у садових насаджень та ріпака озимого відбуватиметься невдовзі, і фахівці компанії UKRAVIT SCIENCE PARK рекомендують вже зараз подбати про те, щоб цей процес для культур пройшов безперешкодно.

«Поступове підвищення температурного режиму сприяє прямопропорційно розквіту плодових насаджень, а також посівів ріпака озимого: наразі в більшості регіонів сади перебувають у фазі перед цвітінням, а невдовзі розпочнеться цвітіння ріпака озимого, починаючи з південних областей і далі по всіх регіонах вирощування, – зазначає керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець. – Однак паралельно, погодні умови сприяють і поширенню шкідників цих культур. Так, в садах відзначається поява яблуневого квіткоїда, букарки, казарки, брунькового довгоносика, попелиць та інших шкідників; в посівах ріпака озимого продовжують свій розвиток стебловий капустяний і великий ріпаковий прихованохоботники, ріпаковий квіткоїд тощо. В пошуках джерел живлення шкідники пошкоджують бруньки, бутони, молоді листочки, наносячи, таким чином, значної шкоди майбутній врожайності. Тому я рекомендую провести комплекс захисних заходів до початку цвітіння плодових культур і ріпака. Так ви захистите культури і вбережетесь від майбутніх втрат. Крім того, на користь такого рішення говорить і те, що дуже невелика кількість інсектицидів рекомендована для застосування під час цвітіння культур через шкідливість для корисних ентомофагів».

Віддати перевагу в цьому випадку Олександр радить багатокомпонентним системним препаратам, які забезпечать тривалу захисну дію та максимальний спектр контрольованих видів шкідників. Цим характеристикам повністю відповідає інсектицид Люкс Максі (тіаметоксам, 250 г/л + ацетаміприд, 100 г/л).

Тіаметоксам у його складі – системна діюча речовина контактно-шлункової дії, що характеризується високою швидкістю поглинання та переміщення по судинній системі рослин. Вона блокує нікотинові рецептори в постсинаптичній мембрані синапсу, які відповідають за розпізнавання молекул ацетилхоліну. В результаті блокується передача нервового імпульсу і порушується рухома активність шкідника, що, своєю чергою, не дозволяє продовжувати процес живлення. Ацетаміприд – системний інсектицид, який володіє контактною та кишковою дією. Він блокує передачу нервового імпульсу через синапс, в результаті чого шкідник гине від сильного нервового перезбудження.  

У плодових насадженнях Люкс Максі високоефективно контролює брунькового довгоносика, букарок, казарок, яблуневого квіткоїда, яблуневого трача, попелиць, яблуневу плодожерку, медяниць, мінуючих молей. В посівах ріпака озимого інсектицид застосовується для боротьби зі стебловим капустяним прихованохоботником, пильщиком, ріпаковим квіткоїдом, хрестоцвітими блішками, довгоносиками тощо. Препарат характеризується високою розчинністю у воді, і, відповідно, у клітинному соку, тож тривало та надійно захищатиме рослини в цілому та нові прирости.

Перегляди: 4