Головна Ринок України Експорт/імпорт Імпорт свинини погоди на ринку не робить

Імпорт свинини погоди на ринку не робить

Згідно з попередніми даними митної статистики, упродовж вересня до України надійшло 2,16 тис. тонн свіжої, охолодженої та мороженої свинини (УКТ ЗЕД 0203) сукупною вартістю $5,5 млн.

Втім,  попри пожвавлення імпорту у вересні проти попереднього місяця (+66%), значного впливу на ринок та цінову ситуацію на ньому це не мало, зазначили в Асоціації «Свинарі України», передає «ПроАгро Груп».

 «Внутрішні котирування на ринку свинини не відчули критичного тиску з боку імпортної м’ясної сировини. Хоча за перший місяць осені завезли майже на 2/3 більше імпортованої свинини, ніж у серпні, присутність такої свинини пройшла для більшості гравців ринку непоміченою, а брак пропозиції підтримав середні внутрішні ціни», — прокоментували в галузевому об’єднанні.

Аналітики асоціації відзначили незначне відхилення митної вартості імпортованої свинини.

«Середньозважена ціна кілограма завезеної свинини за вересень склала 2,55 $/кг, що на 3 центи вище за показник попереднього місяця. Лідируючі позиції серед країн-постачальниць зберігають Данія, Нідерланди, Бельгія та Канада», – констатували в АСУ.

За підсумками трьох кварталів 2023-го цьогорічний імпорт учетверо менший ніж роком раніше: 9,95 тис. тонн проти майже 41 тис. тонн у січні-вересні 2022-го. Тож питома вага свинини іноземного походження складає близько 2% сукупної ємності ринку чи 3-4% вітчизняного промислового виробництва цього виду м’яса.

Перегляди: 5