Головна Тваринництво Молоковиробництво Інвестиції у сучасний корівник становлять від $7 тис. на одну тварину

Інвестиції у сучасний корівник становлять від $7 тис. на одну тварину

Для будівництва сучасного тваринницького комплексу із безприв’язним утриманням худоби на одну тварину потрібно інвестувати щонайменше $7 тис. без урахування вартості самої тварини.

Як передає «ПроАгро Груп», про це для GrowHow розповів керівник із розвитку Консультаційного центру Асоціації виробників молока Валерій Лотоцький.

Зі слів фахівця, така ферма відповідатиме всім євростандартам і не потребуватиме суттєвих змін при вступі України до ЄС. Проте, йдеться про досить великі інвестиції. До того ж до них варто додати ще ціну тварин: нетелі коштують по $1800–2200. У нинішніх умовах далеко не всі готові вкладати такі фінанси.

Дешевшим варіантом є реконструкція старих тваринницьких приміщень із прив’язним утриманням — його рекомендує агроконсультант Олег Чуб. Він зазначив, що міф, про те, що безприв’язне утримання є єдиним способом отримати гарні надої з невеликими затратами, потрібно розвіяти.

Ідеться про облаштування гумових килимків на підлозі, кормового столу, вентиляції, індивідуальних напувалок та системи доїння, яка в змозі видоїти «50-літрових» корів на прив’язі. Таке переобладнання, за підрахунками експерта, обійдеться приблизно вчетверо дешевше.

Він переконаний, що попри менший комфорт, на прив’язі теж реально отримувати добрі надої молока екстра-ґатунку.

«ТОВ «Понори», приміром, досягли надою 40 літрів на прив’язі, і це хороший приклад для багатьох інших ферм. Початківцям, які не можуть собі дозволити аж надто великі вкладення у тваринництво, є сенс розглянути таку можливість», — переконаний Олег Чуб.

Перегляди: 22