Головна Економіка і аграрна політика Йорданія може стати хабом для українського продовольства на Близькому Сході

Йорданія може стати хабом для українського продовольства на Близькому Сході

Йорданія має всі шанси стати своєрідним хабом для забезпечення продовольчих потреб жителів країн Близького Сходу й Північної Африки.

Про це заявив президент Аграрної конфедерації України, голова Ради підприємців при Кабінеті Міністрів Леонід Козаченко, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на «Укрінформ».

«Для цього треба думати про створення Зони вільної торгівлі між Україною і Йорданією, про безвізовий режим, який би надав можливості вільного руху громадян, і передовсім — представників бізнесу. Що сприяло б взаємному інвестуванню та втіленню низки спільних проєктів», – зазначив Козаченко.

Він також нагадав про аналітичні дослідження Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), які свідчать, що країни Близького Сходу нині імпортують більше половини продовольства для власних потреб. Щороку рівень їхньої забезпеченості власними харчами зменшується в середньому на 1,5%.

 «Готові об’єднувати зусилля – у тому числі, і в налагодженні переробки, – з йорданською державою та бізнесом. Сподіваємося, Йорданія стане взірцем для співпраці України з іншими державами регіону», – наголосив Козаченко.

Об’єднувати зусилля для розвитку наших національних економік, на його думку, допоможе підписаний у рамках економічного форуму Меморандум про взаєморозуміння між Асоціацією бізнесменів Йорданії та Українським союзом промисловців і підприємців.

За даними Державної служби статистики України, за підсумками 2019 року спостерігалося зростання обсягів двосторонньої торгівлі між країнами. Загальний обсяг торгівлі товарами та послугами становив 197,9 млн. дол. США, що на 8,3% перевищує показники попереднього року.

Перегляди: 1