Головна Економіка і аграрна політика Кабмін планує скасувати безоплатні 2 гектари й укрупнювати земельні ділянки

Кабмін планує скасувати безоплатні 2 гектари й укрупнювати земельні ділянки

Кабмін погодив законопроєкт про внесення змін до закону про консолідацію земель сільськогосподарського призначення, а також ряд інших земельних законів.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на «Курс Украины».

Йдеться про об’єднання ділянок різних власників, причому, допускається навіть примусове укрупнення. Якщо власник невеликого паю не захоче добровільно продати його або обміняти, це можуть зробити через суд.

«У зв’язку з впровадженням в Україні з 1 липня 2021 року ринкового обороту земель сільгосппризначення виникає необхідність встановлення правил про примусову консолідацію на основі прав власності», – йдеться в пояснювальній записці.

В ній також говориться, що після розпаювання землі порядку 6,9 млн. селян отримали паї загальною площею майже 28 млн. гектар. Але це не стало стимулом для соціально-економічного розвитку агросектору. Ті, хто хоче вести фермерський бізнес часто не мають достатньої кількості землі або ж вона розпорошена по різних територіях, що не дозволять обробляти паї ефективно. Фермери нібито не можуть компенсувати кошти, витрачені на техніку, сільгоспхімію тощо. Середній розмір паю в Україні – всього 4 гектари.

Під укрупнення в разі прийняття закону можуть потрапити ті, хто володіє паєм, але не обробляє його. Тобто, мова йде про так звані «покинуті» ділянки, в тому числі, державної і комунальної форми власності. Якщо фермер виявить таку по сусідству зі своїм паєм, він може вимагати від власника продати її або обміняти, у тому числі через суд, якщо не домовляться по-хорошому.

Новим проєктом пропонується прибрати з чинного закону «Про особисте селянське господарство» частину статті 5, в якій прописано, що для ведення особистого сільського господарства використовуються передані у власність 2 га землі. Це ті самі безкоштовні 2 гектари, на які, згідно з чинним законодавством, досі мали право усі громадяни.

Перегляди: 1