Головна Економіка і аграрна політика Кабмін планує заборонити до кінця сезону експорт насіння соняшнику

Кабмін планує заборонити до кінця сезону експорт насіння соняшнику

На інтернет-сайті Мінекономіки опубліковано проєкт постанови Кабінету міністрів України «Про внесення змін у додаток 1 до постанови КМУ від 28 грудня 2020 р. № 1329» щодо встановлення на період з 15 травня до 30 вересня 2021 року нульової квоти на експорт насіння соняшника. Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на зазначену публікацію.

У пояснювальній записці до документа зазначається, що на сьогодні попит на насіння соняшнику переробними підприємствами олійної галузі залишається високим. За рахунок високої конкуренції за сировину як на внутрішньому, так і на світовому ринках ціни на  насіння соняшнику з початку маркетингового періоду зросли у понад 2,1 раза.

«Через високу ціну на насіння соняшнику на зовнішньому ринку обсяги експорту за період вересень-березень 2020/2021 маркетингового періоду збільшилися проти відповідного періоду 2019/2021 маркетингового періоду у 6,8  разів і становили 183 тис. тонн», – йдеться у пояснювальній записці.

При цьому метою ухвалення відповідної постанови вказано «стабілізацію цінової ситуації на внутрішньому ринку, у зв’язку з поширенням на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Як повідомлялося, станом на 1 квітня 2021 року запаси насіння соняшнику в Україні, за даними Державної служби статистики, становили 2778,1 тис. тонн, з яких 1377,3 тис. тонн перебували у агровиробників, а решта 1400,8 тис. тонн – на підприємствах переробки і зберігання.

Перегляди: 3