Головна Овочівництво Картопля дешевшає і її дефіциту в Україні не буде

Картопля дешевшає і її дефіциту в Україні не буде

Попри те, що картоплею цьогоріч в Україні засадили на 30% менше, ніж зазвичай, та і її врожайність очікується на 10% меншою, ніж минулого року, дефіциту головного овоча в країні не буде.

Як повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на Delo.ua, експерти зазначають, що ринок картоплі в Україні стабільний. Попри війну, фермери можуть закрити внутрішню потребу. Варто враховувати, що з України виїхали мільйони людей, тож попит на картоплю зменшиться.

Аналітик «Українського клубу аграрного бізнесу» (УКАБ) Світлана Литвин вважає, що цього року необхідності імпортувати картоплю не буде, хіба що насіннєву. Адже з початком війни значно зросла вартість логістики товарів, що імпортуються, і курс гривні.

«Виробники не очікують високої ціни цього сезону. Продукції над ринком достатньо. Є певні зміни у традиційних джерелах надходження: цього сезону частина картоплі потраплятиме від приватного сектору, а не від виробників, які займаються вирощуванням у промислових масштабах. Це зумовлено і тим, що в регіонах, де відбувалися чи досі відбуваються воєнні дії, виробники не могли на повну потужність вести господарську діяльність», – наголошує керівник кластера «Картопля» компанії «Континентал Фармерз Груп» Орест Кравчук.

Перегляди: 3