Головна Економіка і аграрна політика Компанія «Агроліга» заявила, що не збирається знижувати ціни на соняшникову олію

Компанія «Агроліга» заявила, що не збирається знижувати ціни на соняшникову олію

Ціни на соняшникову олію в Україні відчутно зросли. За рік – з березня 2020 по березень 2021-го – вона  виросла в ціні на 48,5%. І це – рекорд подорожчання серед всіх продуктів харчування, йдеться у повідомленні компанії «Агроліга», передає «ПроАгро Груп».

Зазначається, що 19 квітня асоціація «Укроліяпром» підписала з Мінекономіки меморандум про обмеження експорту. До вересня експортери можуть поставити на зовнішні ринки ще близько 1,9 млн. тонн олії, що, по суті, і є залишком врожаю 2019/20 МР. Таким чином, весь експорт за нинішній маркетинговий рік складе 5,38 млн. тонн, що на 1,52 млн. тонн менше, ніж у минулому сезоні.

 «Таким чином влада сподівається на зниження цін виробниками задля уникнення нових санкцій. При цьому очевидно, що ціни на світовому ринку не підуть вниз, і досягти здешевлення на внутрішньому ринку можливо тільки за рахунок маржі самих же виробників, що продають на внутрішньому ринку», – зазначили в компанії.

В «Агролізі» підкреслили, що є виробником, який цілком орієнтований на експорт,  і 95% їх продукції в принципі не потрапляють на внутрішній ринок.

«Світові котирування на олійні можуть ще більше зрости, а продавати олію собі в збиток ми не будемо. Тим більше, що сам формат меморандуму не передбачає обов’язковості його виконання і санкцій для порушників домовленостей», – наголосили в компанії.

Тому в ній припустили, що в підсумку все може закінчитися тим, що на час ціни на олію в роздрібній торгівлі незначно просядуть, Кабмін відзвітує, що домігся здешевлення, а далі всі повернуться до діючої формули – світова ціна плюс податки й маржа виробників та роздрібу.

«Обмежувати експорт має сенс, якщо його обсяги настільки великі, що це впливає на пропозицію на внутрішньому ринку, провокує дефіцит і підвищення цін. Але це – не наш випадок, оскільки внутрішнє споживання олії в Україні незначне, а наявних запасів більше ніж достатньо», – підсумували в «Агролізі».

Перегляди: 3