Головна Агрометеорологія Метеоумови для завершення вегетації та збирання врожаю задовільні

Метеоумови для завершення вегетації та збирання врожаю задовільні

Друга декада вересня характеризувалася теплою, як для цього періоду погодою. Середня температура повітря знаходилася у межах від 15  ̊С до 19,3  ̊С і була на 2,2-6,5  ̊С вище норми, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на публікацію Міністерства аграрної політики та продовольства.

Максимальна температура повітря підвищувалася до 26,1-28,9 0С, мінімальна – у найпрохолодніші ночі знижувалася до 10,3-13  ̊С. Температура грунту на глибині 10 см становила 15,3  ̊С.

Незначні, короткочасні опади пройшли майже на всій території країни. За даними наукових установ НААН їх середня кількість у Київській області становила 9,2 мм, у Житомирській – 6 мм, у Львівській – 5,1 мм.

Агрометеорологічні умови для завершення вегетації та збирання врожаю пізніх сільськогосподарських культур протягом останнього тижня були задовільними. В умовах зміни клімату за спостереженнями науковців протягом останніх років зміщено строки сівби з першої половини вересня на більш пізніші, але радимо не переміщувати терміни допустимої сівби після 10 жовтня.

За даними ННЦ «Інститут землеробства НААН» посіви сої знаходяться переважно у задовільному стані. Сорти сої практично усіх груп стиглості перебувають у фазі «повна стиглість». Вологість зерна становить 12-16%. Розпочалося активне збирання врожаю методом прямого комбайнування.

Посіви проса та гречки досягли господарської стиглості. На цей час відбувається скошування культур у валки. За умови досягнення вологості зерна 14-15 % проводиться підбір і обмолот валків. На окремих, чистих від бур’янів площах за досягнення вологості зерна гречки 13-14% необхідно проводити пряме комбайнування. Проте, потрібно враховувати, що зібране зерно треба негайно доочистити від листостеблової маси, яка має підвищену вологість. Завершується збирання цих культур .

Стан пізніх зернових – добрий. Кукурудза знаходиться у фазі «воскова стиглість», вологість 31%. Стан рослин добрий. В деяких областях розпочалося збирання урожаю.

Соняшник у фазі «збиральна стиглість», вологість насіння 8-9%, продовжується збирання урожаю. Буряки цукрові набирають вагу коренеплодів. Станом Середня вага одного кореню становить від 0,68 до 0,77 кг, цукристість суттєво зросла – від 17 до 19%.

Перегляди: 2