Головна Економіка і аграрна політика Мінагрополітики і Держгеокадастр презентували портал геопросторових даних

Мінагрополітики і Держгеокадастр презентували портал геопросторових даних

Сьогодні, 29 квітня, Міністерство аграрної політики та продовольства і Держгеокадастр презентували геопортал пілотного проєкту Національної інфраструктури геопросторових даних. Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Урядового порталу.

«Сьогодні нарешті настав день, на який ми очікували понад 20 років. Це геопортал пілотного проєкту, який передбачає можливість повної інтеграції в онлайн режимі геопросторових даних про ресурси, зокрема землю, воду, ліс та інші природні ресурси, а також інфраструктуру, дані про інженерні мережі та дороги України. Наразі портал перебуває на стадії дослідної експлуатації. Невдовзі будь-яка людина зможе зайти і за допомогою простого пошуку переглянути інформацію не тільки про природні ресурси держави, але і ознайомитись із встановленими обмеженнями, охоронними зонами чи червоними лініями. У рамках пілотного проєкту вся зазначена інформація буде знаходитись у відкритому доступі», – сказав міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко.

Зараз доступ до  порталу отримує експертне середовище з-поміж держателів наборів даних, а також передбачена можливість приєднання нових держателів даних.

Унікальність системи Національної інфраструктури геопросторових даних полягає в тому, що всі дані, які будуть відображені в ній, не зібрані фізично, а інтегровані за допомогою сервісів у режимі онлайн. Наприклад, якщо у Львові будуть внесені зміни в містобудівну документацію чи оновлено місцеві ортофотоплани – це миттєво відображатиметься на Національному геопорталі у майбутньому.

До пілотного проєкту увійшли 6 міст України: Біла Церква, Житомир, Львів, Маріуполь, Миколаїв і Полтава, а також Харківська і Львівська області та 75 ОТГ з різних регіонів України. Пілотний проєкт Національної інфраструктури геопросторових даних вже включає більше ніж 1000 наборів даних різного типу. Дані доступні як для перегляду, так і для завантаження у вільному доступі.

Наразі очікується прийняття необхідних нормативно-правових документів особливо в частині забезпечення фінансування та переходу від пілотної версії до експлуатації на національному рівні.

Перегляди: 0