Головна Економіка і аграрна політика Міністр агрополітики виступив проти законодавчих ініціатив уряду

Міністр агрополітики виступив проти законодавчих ініціатив уряду

Мінагрополітики проти підвищення фіксованого податку для IV групи платників, обмеження експорту соняшнику і квотування імпорту мінеральних добрив. Про це на своїй сторінці у Facebook написав міністр Роман Лещенко, передає «ПроАгро Груп».

Аграрну спільноту котрий день поспіль бентежать неоднозначні проекти законодавчих рішень та їхні наслідки для галузі. Зокрема збільшення оподаткування тих, хто і так платить, і відсутність політики детінізації заганяє сумлінних фермерів у «тінь», а бюджет отримає від’ємну динаміку у довгостроковій перспективі, зазначив міністр.

Обмеження експорту соняшнику, за його словами, є радянською практикою адміністративного регулювання, яка в умовах ринкової економіки дасть негативний ефект або відразу, або згодом.

«Заборона експорту соняшнику є протиправною мірою, тому що згідно чинного законодавства підставою для її введення є порушення ринкової рівноваги. Однак, дефіциту соняшнику в Україні немає!При цьому, заборона експорту створює передумови для узгоджених антиконкурентних дій – монопольної змови, з якими держава якраз має боротися», – висловився Лещенко.

Він підкреслив, що спроба здешевити окремий продукт за рахунок українських аграріїв – це небезпечний захід, який не тільки загрожує розвитку аграрної галузі та не вирішує комплексно проблему, але також може призвести до того, що держава буде змушена компенсувати аграріям збитки, завдані такими необґрунтованими рішеннями.

Щодо квотування імпорту мінеральних добрив в Україну, міністр зазначив, що воно підвищить ціну на внутрішньому ринку, але не призведе до зменшення собівартості українських добрив та підвищення їхнього експортного потенціалу. У результаті постраждають українські аграрії.

«Це також матиме негативний вплив на імідж України як надійного торговельного партнера», – наголосив міністр.

Лещенко підкреслив, що не підтримує подібні законодавчі ініціативи, оскільки вони вирішують лише тимчасові політичні та економічні проблеми, а не закладають основи розвитку аграрної галузі.

«Я на боці аграріїв та прибічників запровадження змін, які будуть впливати на довгостроковий розвиток галузі та країни, а не вирішувати тимчасові проблеми за їх рахунок. На нашому боці аграрний комітет Верховної Ради України та профільні аграрні асоціації і я дуже вірю, що разом ми зможемо відстояти розвиток галузі», – завершив міністр.

Перегляди: 1