Головна Тваринництво Молоковиробництво Молочна сировина впродовж жовтня продовжує дорожчати

Молочна сировина впродовж жовтня продовжує дорожчати

За останній місяць молоко-сировина в Україні в середньому подорожчала на 46 коп. за кілограм, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Асоціації виробників молока.

Середня закупівельна ціна молока екстра ґатунку станом на 24 жовтня склала 13,07 грн./кг без ПДВ, що на 54 коп. більше ніж за результатами моніторингу проведеного у другій половині вересня. Порівняно до моніторингу в першій половині жовтня, сировина подорожчала на 13 копійок. Діапазон цін на цей ґатунок в господарствах варіюється від 12,3 до 13,5 грн./кг без ПДВ. За останній місяць, нижня межа цінового діапазону виросла на 60 коп., а верхня межа збільшилася на 50 коп.

Вищий ґатунок в середньому коштує 12,68 грн./кг без ПДВ. За останній місяць ціна на цей ґатунок виросла на 36 коп. Ціни на молоко вищого ґатунку коливаються від 12,05 до 12,8 грн./кг без ПДВ. Нижня межа цінового діапазону виросла на 55 коп., а верхня межа виросла на 30 коп., порівняно до попередніх періодів.

Середня ціна на молоко першого ґатунку склала 11,9 грн./кг без ПДВ і збільшилась на 41 коп. у порівнянні з результатами моніторингу в першій половині жовтня. Мінімальна ціна в господарствах склала 11,7 грн./кг, що на 52 коп. більше ніж місяць тому. Максимальна ціна на перший ґатунок склала 12,1 грн./кг, що на 40 коп. більше порівняно до другої половини вересня.

Відповідно, середньозважена ціна трьох ґатунків склала 12,87 грн./кг без ПДВ і збільшилася на 46 коп. за останній місяць.

Аналітик АВМ Георгій Кухалейшвілі припускає, що однією з причин росту закупівельних цін на молочну сировину в Україні є обмеження її пропозиції для переробних підприємств в купі з активізацією споживчого попиту. Скоріш за все, український молочний сектор переживає наслідки сильної спеки в липні-серпні.

Перегляди: 7