Головна Агрометеорологія Морози на початку січня не вплинули на стан перезимівлі озимих

Морози на початку січня не вплинули на стан перезимівлі озимих

Початок першої декади січня характеризувався теплою, як для цієї пори року погодою. У другій половині декади відбулося різке зниження температури повітря до мінусових значень. Опади, на початку декади у вигляді дощу, мокрого снігу, а в подальшому (до настання морозів) снігу випали на всій території країни.

Про це йдеться в аналітичній довідці Мінагрополітики про агрометеорологічні умови та стан посівів сільськогосподарських культур в Україні, підготовані за інформацією НААН, передає «ПроАгро Груп».

Середня температура повітря знаходилася у межах від 4 до 14 оС морозу і була на 2,6-6,8 оС нижче норми. Максимальна температура повітря у найтепліші дні підвищувалася до 1-8 оС тепла, на більшій частині території мінімальна – у найхолодніші ночі знижувалася до 11-20 оС морозу.

Такі погодні умови на перезимівлю озимих культур негативного впливу не мають. На сьогодні озимі перебувають у задовільному стані. Опади, що випали, надалі суттєво поповнять запаси вологи верхнього шару ґрунту. Але нестійкі погодні умови, такі як почергові зміни температури повітря з мінусових на плюсові значення й навпаки, сходження та утворення снігового покриву, локальне залягання льодяної кірки, знижують зимостійкість, зокрема – морозостійкість озимини. Тому, контроль за її перезимівлею має залишатися на порядку денному.

Цього року спостерігається значна чисельність мишоподібних гризунів у Херсонській, Харківській, Запорізькій, Сумській областях, особливо на не розмінованих та необроблених полях, на посівах багаторічних трав, а також на полях з поверхневим обробітком за системою No-till, або Mini-till. Обстеження посівів свідчить, що майже всі вони заселені мишоподібними гризунами, яких нараховується від 3 до 5 живих колоній на гектар. Різке похолодання, що відбулося, може дещо знизити чисельність гризунів, але необхідно систематично проводити обстеження, визначати заселеність посівів, щоб своєчасно та ефективно захистити сільськогосподарські культури від них.

Перегляди: 14