Головна Війна проти України На Херсонщині припинили роботу понад 60% сільгосппідприємств

На Херсонщині припинили роботу понад 60% сільгосппідприємств

З початку окупації частини Херсонщини російські загарбники впровадили стратегію обмежень аграріїв та взяли під контроль можливість продажу будь-якої фермерської продукції на підконтрольній Україні території.

Це призвело до того, що сотні фермерів зіштовхнулися з вибором – продати десятки тисяч тон фруктів та овочів окупованому Криму, чи дати врожаю зіпсуватись, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на «24 канал».

Більшість підприємців під тиском обставин, а подекуди й через погрози розстрілами, були змушені погодитися на умови росіян та почати возити свою продукцію на захоплений півострів. Росіяни примушували власників сільгосппідприємств до співпраці та паралельно з цим викрадали у них техніку.

Вартість овочів, фруктів та зернових, яку загарбники виставили для закупки врожаю у фермерів, призвела до шалених збитків та закриття підприємств. Наразі діяльність вимушено припинили понад 60% аграріїв Херсонщини.

Схема, за якою зараз російські загарбники фактично крадуть продукцію фермерів, є достатньо простою. Єдиний шлях збуту продукції – вивезення її до Криму, де працюють російські трейдери. Фури з овочами та фруктами прямують через адмінкордон з півостровом. І якщо з Херсонщини вантажівки виїжджають з українськими номерними знаками, то по території Криму ці автівки прямують вже з російськими. Їх змінюють під час «контролю».

На блокпості біля Джанкою, який встановили за наказом російських генералів, перевізників скеровують до того чи іншого трейдера в Сімферополі. Овочі та фрукти перевантажують у столиці Автономної Республіки, після чого або розвозять на реалізацію по півострову, або тягнуть через міст до Росії. Зерно ж скеровують або у порти для подальшого вивезення морським шляхом, або так само везуть на територію країни-агресорки. Фактично Сімферополь став логістичним хабом вкраденого на Херсонщині.

За даними розвідки, встановленням цінників на пшеницю та інші товари займаються трейдери, які є посередниками та працюють під контролем військово-політичного керівництва Росії. Трейдери, які є посередниками, скуповують зернові за ціною 6 тисяч рублів за тонну (близько $80). При цьому розраховуються з постачальниками не одразу. Гроші обіцяють виплачувати через тиждень після «продажу».

Самі посередники кладуть собі у кишеню шалені суми, адже в Криму ринкова вартість пшениці – 18 тисяч рублів за тонну (приблизно $240). Звісно, майже всі доходи від такої оборудки осідають у гаманцях вищих чинів окупантів. Сама ж Росія як держава при цьому заробляє на різниці вартості на півострові та на світовому ринку, адже тонна пшениці у світі коштує понад $400. При цьому, на жаль, нестачі від покупців країна-окупант не страждає. Є чимало держав, які купують зерно, не звертаючи увагу на те, що його походження може бути українським.

Перегляди: 2