Головна Новини Надзвичайна подія На Кіровоградщині зафіксовано спалах АЧС

На Кіровоградщині зафіксовано спалах АЧС

Вісім голів свиней загинуло на підприємстві «Гарант» в селі Верблюжка Новгородківської громади Кропивницького району через африканську чуму. Людям нічого не загрожує, але захворювання здатне завдати значних збитків господарства і селянам, бо вимагає знищення навіть потенційно інфікованого поголів’я, повідомляє «ПроАгро Груп».

Як розповіла речниця Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Наталія Шевченко, як тільки надійшло повідомлення про загибель свиней на території приватного підприємства спеціалісти терміново виїхали на місце та провели епізоотичне розслідування.

«Фахівці відібрали біологічний матеріал для дослідження в Кіровоградській регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби. Згідно з результатами було встановлено діагноз — африканська чума свиней», – зазначила вона.

Для координації дій з локалізації та ліквідації спалаху АЧС відбулося засідання місцевої державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кропивницькій РДА, яка затвердила план дій та визначила межі епізоотичного вогнища

Своєю чергою, спеціалісти Кропивницької районної державної лікарні ветеринарної медицини провели передбачені інструкціями заходи, аби локалізувати вогнище чуми та її поширення. Трупи тварин спалили, а на в’їзді до епізоотичного вогнища встановили карантинний пост і забезпечили цілодобове чергування. Доступ стороннього транспорту та людей на час карантину з АЧС обмежили на 40 діб.

Наразі фахівці уточнюють кількість голів свиней в зонах захисту та нагляду. Сигнальних повідомлень про випадки підозри на захворювання та загибель свинопоголів’я з навколишніх населених пунктів та господарств поки що не надходило.

Перегляди: 7