Головна Війна проти України На півдні України яровими культурами вже засіяно 150 тис. гектарів

На півдні України яровими культурами вже засіяно 150 тис. гектарів

Станом на 24 березня в Україні  вже посіяно 150 тис. га ярових культур, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Міністерства аграрної політики та продовольства.

Основні культури, які зараз засіваються – це кукурудза, соя, соняшник, просо, гречка, овес та цукровий буряк.

«Вже бачимо, що на Херсонщині, Одещині, Миколаївщині,  незважаючи ні на що, під українськими прапорами посівна розпочалася», – зазначив перший заступник міністра Тарас Висоцький.

Він додав, що з огляду на ситуацію в країні, очікується зменшення площ посівів високомаржинальних культур, а саме соняшнику та кукурудзи, натомість збільшаться площі посівів простіших у виробництві культур, але важливих з точки зору продовольчої безпеки.  Насамперед це посіви гороху, ячменю та вівса.

«Ці культури раніше були нішевими, але вони простіші  з точки зору технології, тим не менш, є важливими для харчування людей. Тому буде такий зсув від експортоорієнтованих культур – до культур продовольчих, для внутрішнього споживання», – зауважив перший заступник міністра.

Також Тарас Висоцький наголосив, що через повномасштабне вторгнення площі посівів в Україні можуть зменшитися на  30%, що негативно відобразиться на продовольчій безпеці країн, які  імпортували  українську аграрну продукцію. Це приблизно 100 млн. людей країн Північної Африки, Близького Сходу, Південно-Східної Азії.

Нагадаємо, що Україна на сьогодні має достатньо запасів пшениці, олії, кукурудзи для забезпечення нашої продовольчої безпеки  на найближчий рік.

Перегляди: 8