Головна Новини Ринок України На посівах озимих зернових культур відзначається поширення хвороб

На посівах озимих зернових культур відзначається поширення хвороб

В Україні у другій декаді листопада поточного року на посівах озимих зернових культур активно живляться личинки хлібної жужелиці, озимої совки та злакові мухи. Відзначається поширення хвороб.

Про це повідомляє Держпродспоживслужба, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на «Агробізнес сьогодні».

Зазначається, що повсюди в Україні понад 4% посівів (на деяких полях 30%) озимої пшениці, за чисельності 0,3-2 екземпляри на кв. метр, заселено личинками хлібної жужелиці, де триває їх живлення. Фітофаг пошкодив в середньому 2, макс. у вогнищах до 5-9% рослин (Запорізька обл.).

Відзначається, що на 5-48% обстежених площ гусениці озимої совки в чисельності 0,5-2 екземпляри на кв. метр пошкодили 0,5-3, макс. 6-10% рослин озимих зернових культур (Запорізька, Сумська обл.).

«Осередки розвитку локалізовані. За надпорогової чисельності (2-3 і більше личинок жужелиці, гусениць озимої совки на 1 кв. метр) та температури повітря не нижче +5°С озимі зернові у фазу кущіння захищають обприскуванням дозволеними препаратами», – поінформували в Держпродспоживслужбі.

Також інформується, що на 5-48% площ озимих зернових відмічається шкідливість відроджених личинок злакових мух на 0,5-2% рослин.

Скрізь борошнистою росою, септоріозом, кореневими гнилями охоплено 1,5-8% рослин озимих пшениці та жита. Іржа виявлена на 2-3% рослин озимих зернових у західних областях. У Закарпатській, Миколаївській, Одеській та інших областях 1-6% рослин озимого ячменю уражено гельмінтоспоріозом.

Перегляди: 2