Головна Рослинництво Олійні На Прикарпатті дозбирують торішній врожай сої

На Прикарпатті дозбирують торішній врожай сої

Звичну для весняної пори палітру полів в Івано-Франківській області цього року подекуди розбавляють сиві латки. На одних стирчать залишки стебел кукурудзи, на інших – залишена з осені та незібрана соя.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на «Голос України».

Стручки на стеблах ще тримаються, хоча боби в них частково вражені. Але господарства наразі дозбирують й такий врожай, адже ціна навіть на некондиційну сою – биті, половинки й четвертинки бобів – нині сягає 15-17 тис. грн. за тонну. При чому покупці за ці гроші забирають її прямо з поля.

Один з комбайнів нещодавно молотив сою на Городенківщині. Восени до цього поля добратися було важко: торік через проливні дощі техніка грузла. Площа незначна, тож фермери насамперед рятували врожай на інших «плантаціях».

Однак тепер і невеликі ділянки шкода втрачати. Господар Микола каже, що врожай частково пропав, однак півтора центнера бобів із десяти соток зібрати можна. Хоч якийсь зиск, принаймні, перемолоти на комбікорм.

Торік на Івано-Франківщині зібрали 109,3 тис. тонн сої за середньої урожайності 27,2 ц/га. Висока ціна та неабиякий попит на цю культуру спонукають сільгоспвиробників нарощувати виробництво. За прогнозами департаменту агропромислового розвитку Івано-Франківської ОДА, цьогоріч під сою в області відведуть на 10 тис. га більше минулорічного — орієнтовно 34,2 тис. га.

Перегляди: 2