Головна Війна проти України На росії спростували продовження «зернової угоди» на 120 днів

На росії спростували продовження «зернової угоди» на 120 днів

У мзс рф заявили, що погоджуються продовжити дію Чорноморської зернової ініціативи на 60, а не на 120 днів.

Відповідну заява була опублікувана сьогодні, 20 березня, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на «Європейську правду».

Відомство заявило, що через «відсутність зрушень у реалізації меморандуму росія-ООН щодо нормалізації вітчизняного сільгоспекспорту»  москва вирішила скоротити термін продовження угоди до 60 днів, тобто до 18 травня.

«Позицію офіційно повідомили турецькій та українській стороні Чорноморської ініціативи, а також представникам ООН. Формальних заперечень не надійшло. Таким чином, угода продовжує діяти наступні два місяці у наявному форматі, без змін щодо задіяних портів, номенклатури вантажів та погодженого порядку інспекцій», – йдеться у заяві.

мзс рф додало, що має вимоги для подальшої дії «зернового коридору» у контексті імплементації Меморандуму росія-ООН.

Серед вимог РФ – підключення «россельхозбанку» до SWIFT, відновлення постачання сільгосптехніки і сервісного обслуговування для неї, зняття обмежень на страхування і на доступ в порти, відновлення роботи аміакопроводу «тольятті-Одеса», зняття санкцій з російських компаній у сфері виробництва та перевезення сільгосппродукції і добрив.

«Без зрушень із виконанням зазначених вимог, які не є новими і мають бути вирішені, наша участь у Чорноморській ініціативі буде призупинена», – заявили у москві.

Як повідомлялося, 18 березня в уряді України заявили про продовження зернової ініціативи на 120 днів, хоча Росія спершу погоджувалася лише на 60. Термін дії попереднього продовження угоди завершився 18 березня.

Перегляди: 11