Головна Новини Ринок України На Сумщині роблять ставку на коноплю й створюють агротуристичний кластер

На Сумщині роблять ставку на коноплю й створюють агротуристичний кластер

На Сумщині – лідері серед регіонів України з вирощування і переробки коноплі,  розроблений проєкт  створення агротуристичного кластера «Слобожанське коноплярство», який отримав фінансування з держбюджету і може стати одним з туристичних магнітів України. Бюджет проекту складає близько 20 млн. гривень, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію обласної держадміністрації.

«Ми сподіваємося, що цей проєкт змінить ставлення до однієї з найважливіших сільськогосподарських культур – коноплі. Після заборони в 1961 року конвенцією ООН марихуани на міжнародному рівні канабіс був включений до переліку наркотичних засобів. Але з того часу багато чого змінилося. Зараз виведені сорти, які не містять психотропних речовин, причому першими в світі селекціонували їх два наукові інститути, що працюють в нашій області», – розповів заступник голови Сумської ОДА  Віталій Максименко.

На базі інституту луб’яних культур є лабораторна база, яка буде оновлена ​​в рамках проекту. Ще буде створено всеукраїнську освітню платформу, завдання якої – нові розробки і впровадження наявних на всій території України. Також в області розмістять демо-майданчики, а в Сумах – музей коноплярства, який задумується як сучасний експозиційний хаб з інтерактивними технологіями, доповненою реальністю тощо.

Буде проведено ряд заходів, пов’язаних з навчанням, підвищенням кваліфікації суб’єктів господарювання, які працюють або планують працювати в цій галузі.

«У нас в області розвиваються кілька напрямків переробки конопель. Ми її вирощуємо – за підсумками минулого року вона займала 247 га, але проєкт передбачає розширення площі, а також збільшення кількості переробних підприємств, в тому числі і невеликих, створення нових продуктів для внутрішнього ринку, що мають широкий спектр використання», – зазначив директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Олександр Маслак.

Зараз на Сумщині можуть запропонувати не лише олію з конопель. В обласному центрі є фірма, яка єдина в Україні виготовляє конопляний сир, є постіль, одяг, посуд, виготовлений з конопель. Ось якщо все це розвивати, то Сумщина може бути не тільки науковим центром коноплярства, але і туристичним, переконані в обладміністрації.

Перегляди: 3