Головна Агрометеорологія Наприкінці січня на півдні України випала максимальна кількість опадів

Наприкінці січня на півдні України випала максимальна кількість опадів

У третій декаді січня озимі культури знаходилися у стані зимового спокою. Лише на окремих полях Херсонської, Дніпропетровської, Кіровоградської та Черкаської областей було відзначено поновлення ростових процесів озимих культур. Про це йдеться в агрометеорологічному огляді Укргідрометцентру, повідомляє «ПроАгро Груп».

Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих культур (3 см) у третій декаді січня становила -1-9°С, що вище за критичні температури вимерзання.

Лише на початку декади, під час інтенсивного похолодання, місцями в Одеській, Херсонській, Донецькій та Луганській областях, у районах із недостатнім сніговим покривом мінімальна температура на глибині 3 см знижувалася до -10-15°С, що близько до критичної температури вимерзання озимого ячменю, ріпаку та слаборозвинених з осені рослин озимої пшениці.

В окремих районах Житомирської, Волинської, Львівської та Херсонської областей кількість опадів досягала або на 1-9 мм перевищувала найбільшу кількість опадів першої декади січня за період спостережень із 1961 року.

У більшості районів Миколаївської, в окремих районах Одеської, Херсонської та Черкаської областей кількість опадів досягала або на 1-24 мм перевищувала найбільшу кількість опадів третьої декади січня за період спостережень із 1961 року. Розрахункова критична температура вимерзання становила: озимої пшениці у фазі утворення сходів – третього листка – мінус 11-13°С, у фазі кущіння – мінус 13-17°С; озимого жита – мінус 15-17°С; озимого ячменю та озимого ріпаку – мінус 10-14°С.

Перегляди: 1