Головна Війна проти України Не посіємо сьогодні – за півроку не матимемо, що їсти

Не посіємо сьогодні – за півроку не матимемо, що їсти

ГС «Аграрний союз України» звернувся до очільників вищих державних органів щодо організації весняної посівної кампанії, повідомляє «ПроАгро Груп».

У спілці зауважили, що сьогодні в країні йде посівна. Вона потребує ресурсів. Аграрії мають вчасно вийти в поля для здійснення весняно-польових робіт. Війна зламала звичайний хід справ і аграріям потрібно допомогти.

«Для насіння, добрив, пального і всього того, що потрібно для посівної, має бути встановлений такий самий режим, як і для продуктів харчування – завищення цін прирівняне до мародерства, запроваджене державне регулювання цін. За невиконання договірних обов‘язків має бути суттєво підвищена відповідальність, у тому числі кримінальна. Це стосується всіх зобов‘язань, як господарських, так і соціальних, виконання всього спектру норм чинного законодавства України», – наголосили в АСУ.  

Також потрібно, щоб сільськогосподарська логістика була прирівняна до військової, а вантажі, сільгосптехніка, продовольство, добрива, пальне повинні пересуватися дорогами без перешкод.

«Окремої уваги потребує фінансово-кредитне забезпечення польових робіт. Сподіваємося, що Національний банк України використає отримані від міжнародної спільноти кошти для надання кредитів сільськогосподарським підприємствам по прийнятним у світі цінам, вдасться до регулювання, яке змусить банки в цей складний для країни час відмовитися від формування прибутку за рахунок сільськогосподарських трударів», – підкреслили у спілці.  

Таким чином, АСУ запропонував розробити і затвердити комплекс заходів щодо вирішення порушених питань, які забезпечать проведення посівної кампанії 2022 року.

«Не посіємо сьогодні – через півроку нічого буде збирати і їсти. Українське суспільство сьогодні єдине як ніколи. Але кожен має вносити вклад у перемогу на своєму місці, своїми власними справами. Ми переможемо. Слава Україні!» – завершили своє звернення члени спілки.

Раніше повідомлялося, що уряд запровадив бронювання військовозобов’язаних. Списки критично важливих працівників, яким буде надана відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний час, потрібно подавати у Мінагрополітики.

Перегляди: 3