Головна Новини Ніша переробки картоплі в Україні практично не зайнята

Ніша переробки картоплі в Україні практично не зайнята

Україна вирощує досить багато картоплі, але на переробку надходить дуже мала частка вирощеного. Водночас варіантів переробки та доробки картоплі неймовірно багато і всі вони могли б стати непоганим бізнесом, оскільки ця ніша в Україні практично пуста.

Про це розповів директор компанії «Толсма Текнік» Олесь Капітанчук під час ХІ Нідерландсько-Українського форуму з промислового картоплярства, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на Agri-gator.

За його словами, якщо зростатиме кількість переробленого продукту, то це позитивно вплине на галузь загалом. Існує декілька варіантів переробки. Перша група – це масові продукти, які можна виробити з картоплі і продавати як на ринку, так і іншим виробничим галузям. Друга – продукти які можна продавати через ресторани і кафе тощо. Третя група – це ті продукти, які продаються через супермаркети.

Виготовлення картопляного крохмалю, сухого картопляного пюре, виробництво чіпсів, картоплі фрі,  напівфабрикатів – все це перспективні напрямки переробки, але потребують великих інвестицій в організацію виробництва. А найпростішим з варіантів переробки та доробки продукції експерт назвав пакування картоплі, яка пройшла суху чистку.

«Що стосується мийки картоплі, це в Україні стає дедалі популярнішим, хоча об’єми з року в рік зростають не суттєво. Є тільки три великі компанії, які цим займаються: дві в Житомирській і одна в Київській області. Загалом за моїми підрахунками приблизно 5,5 тисяч тонн картоплі на рік миється і продається через супермаркети. В країнах з розвинутою економікою картопля «з ґрунтом» немита практично не надходить до супермаркетів. Деякі українські мережі вже заявили, що з часом вони перейдуть до цих стандартів», – зазначив Олесь Капітанчук.

Перегляди: 3