Головна Новини Ринок України Нішевий продукт. Скільки в Україні виробників генеральського сала?

Нішевий продукт. Скільки в Україні виробників генеральського сала?

Сало з проріззю — так зване «генеральське» —  це нішевий продукт непромислового характеру, що виробляється переважно в приватному секторі. Як правило, його ціна значно дорожча за звичайне, однак обсяги – незначні, оскільки виробництво дуже трудомістке.

Про це пише «ПроАгро Груп» з посиланням на AgroPortal.

Керівник відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар» у Львові Тетяна Попович заявила, що «генеральське сало» в Україні вважається особливо цінним та високоякісним продуктом. Воно отримується від сальних порід свиней — з однієї голови можна отримати близько 6 кг. такої продукції.

«Загальне виробництво сала в Україні зростає, воно експортується, проте даних про цей особливий вид немає. Загалом українські фермерські господарства перейшли на вирощування м’ясних порід свиней, на яких більший попит, і вирощувати їх простіше. Це може вказувати на те, що кількість виробників, які спеціалізуються саме на генеральському салі, обмежена», – сказала вона.

За її словами, попит на цей вид сала може зростати під час традиційних святкових періодів або культурних заходів, де українські делікатеси мають особливе значення. Такі періоди можуть включати різдвяні, новорічні та великодні свята, а також різні місцеві та регіональні фестивалі.

В Асоціації свинарів України кажуть, що оскільки у промисловому секторі цей вид сала не представлений, статистика за його обсягами відсутня.

«Виробництво такого сала можливе в невеликих господарствах на 100-200 голів», — сказали у профільній асоціації.

У агрохолдингу KSG Agro, який спеціалізується на промисловому вирощуванні свиней, зазначають, що офіційно-формально такого продукту не існує, його немає ні в УКТЗЕД (Українська класифікація товарів зовнішньоекономічної діяльності) ні в ДСТУ (Державні стандарти України). Але все ж таки є певний вид сала, за яким серед людей закріпилася назва «генеральське».

Технологія виготовлення складна. По-перше, посилений відкорм свиней чередують з обмеженням раціону аж до голодування. По-друге, перед солінням його інколи обвалюють у соломі, за іншою технологією — засолюють у розсолі.

У KSG Agro кажуть, що таке сало коштує вдвічі, а то і втричі дорожче за стандартний продукт, але виробництво настільки трудомістке, а сам товар нішевий і попит достатньо обмежений, тож середні та великі виробники майже не займаються ним.

«Це роблять переважно невеликі фермерські господарства. За експертними оцінками — не більше 50-60 по всій країні», — зазначили у компанії.

Перегляди: 90