Головна Агрохімія Новітнє рішення проти комплексу хвороб

Новітнє рішення проти комплексу хвороб

Якість посівного матеріалу зернових колосових культур залежить від надзвичайно великої кількості чинників, зазначають фахівці компанії Ukravit. Та якщо на деякі з них ми вплинути не в змозі, то контролювати шкодочинні патогени та їх негативні наслідки для майбутньої врожайності нам цілком під силу – якщо застосувати відповідний фунгіцидний протруйник. І щоб аграрій знав «ворога» в обличчя, вони напередодні осінньої посівної діляться даними останніх досліджень і рекомендують перевірені рішення.

«Зважаючи на погодні умови агросезону, ситуація із зараженістю посівного матеріалу складається непроста, – відзначає керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець. – За даними досліджень Ukravit Institute, проведеними за останній рік, ураженість насіння зернових комплексом хвороб порівняно з попередніми роками зросла. Так, 71% досліджених зразків був уражений альтернаріозом, 39% – фузаріозом, 19% – септоріозом, 13% – бактеріозом, 11% – смугастою та сітчастою плямистостями; у 33% зразків спостерігалося пліснявіння, а 8% були уражені сажкою. Не додають оптимізму й поточні погодні умови: сьогодні наші представники по всій Україні відзначають на культурах прояви альтернаріозу, фузаріозу та інших хвороб, що також неминуче позначиться на якості посівного матеріалу. Зважаючи на таку статистику, а також порушення чергування культур в сівозміні й той факт, що види сажки контролюються винятково протруйниками, до вибору останніх потрібно підходити виважено. Адже навіть одна з вище перерахованих хвороб є перешкодою для оптимального старту зернових і може спричинити втрати майбутньої врожайності».

Тому в умовах агросезону – 2023 Олександр рекомендує обрати трьохкомпонентний протруйник Лайвіт (протіоконазол, 50 г/л + дифеноконазол, 50 г/л + піраклостробін, 25 г/л). Протіоконазол у його складі – системна діюча речовина, що володіє захисними, лікувальними та викорінюючими властивостями та контролює хвороби, викликані збудниками із класів Аскоміцети, Базидіоміцети та Дейтероміцети. Вона блокує синтез ергостеролу, що призводить до морфологічних та функціональних змін клітинної стінки у патогенів. Дифеноконазол володіє системною дією і порушує процес диметилювання під час синтезу ергостеролу, необхідного для будівництва клітинних стінок грибів, що призводить до припинення росту міцелію та загибелі патогенів. Піраклостробін – локально-системний фунгіцид із трансламінарними властивостями, який блокує дихання патогена та його здатність виробляти енергію і призводить до порушень важливих біохімічних процесів в ого організмі, внаслідок чого припиняється проростання спор та ріст росткових трубок.

Лайвіт не лише контролює насіннєву, ґрунтову та аерогенну інфекцію, а й сприяє формуванню потужної кореневої системи зернових. Протруйник ефективно захищає насіння і молоді проростки від видів сажки (карликової, летючої, твердої) та інших небезпечних хвороб – пліснявіння насіння, септоріозу, борошнистої роси, кореневих і прикореневих гнилей, інших. В комплексі це дозволяє отримати здорові рівномірні сходи культур і забезпечити їм сприятливі умови для подальшого розвитку.

Однією із значних переваг препарату є відсутність ретардантного ефекту як на підземну, так і на наземну частини, що надзвичайно актуально в посушливих умовах і на пізніх строках сівби.

Перегляди: 2